Gennem det sidste halve år har der været hektisk aktivitet på Agdrupvej hvor Taars Varmeværk har fået etableret et innovativt solvarmeanlæg. Henover sommeren er anlægget blevet indkørt og er nu klar til officiel idriftsættelse. Taars Varmeværk vil derfor gerne invitere til officiel åbning fredag den 21. august hvor alle interesserede er velkomne.

Ny teknologi - et perfekt match

Solvarmeanlægget der skal levere grøn varme ud til de ca. 1900 forbrugere i Tårs, er det første af sin slags i Danmark og skal stå for ca. 30 % af værkets varmeproduktion. Anlægget består af en kombination af plane solfangere og CSP-solfangere, et perfekt match hvor begge anlægstyper kommer til at levere lige præcis det de er bedst til. Anlægget i Tårs er udformet således at de plane solfangere forvarmer fjernvarmevandet, som derefter ledes videre til CSP-solfangerne der yderligere opvarmer fjernvarmevandet til ca. 98 °C. Herefter er vandet klar til at komme i de eksisterende akkumuleringstanke eller ud til forbrugerne. CSP-solfangerne er bevægelige og følger solens bane over himlen, fra solopgang til solnedgang og det er derfor muligt at "slukke" for en del af solvarmen på dage hvor lagrene allerede er fyldt, og solen skinner.

Lokal involvering

De primære partnere i projektet har været værkets rådgiver JPH Energi A/S samt de to leverandører af solteknologien Arcon-Sunmark A/S og Aalborg CSP A/S, der alle er nordjyske virksomheder. Derudover har projektet også sikret arbejde til flere virksomheder i lokalområdet omkring Tårs."Projektet er på mange måder et godt og spændende projekt for Tårs. Vores kunder får glæde af en grønnere opvarmning, en billigere varmeregning og så har flere af vores lokale virksomheder været involveret i forbindelse med etablering af anlægget"siger Jens Vestergaard, bestyrelsesformand for Taars Varmeværk. 

Regn i rå mængder

Da etableringen af projektet startede kort efter nytår i år, med udgravning og støbning af fundamenter, var vejrguderne ikke samarbejdsvillige og projektet kom hurtigt mere end en måned bagud i forhold til tidsplanen pga. ekstreme mængder regn. Heldigvis er den store forsinkelse blevet indhentet og anlægget er henover sommeren blevet indkørt og testet som planlagt. Da kombinationen af de to solteknologier afprøves for første gang har tilkoblingen af de 4.039 m2 CSP-solfangere og 5.972 m2 plane solfangere taget lidt længere tid end ved traditionelle solvarmeanlæg, men alt er forløbet som planlagt og anlægget yder som forventet. Den forventede årlig produktion af ca. 6.000 MWh, afhængig af mængden af solskinstimer, skal mindske varmeværkets forbrug af naturgas med omkring 500.000 m3 og vil, for et standard hus på 130 m2, betyde en årlig besparelse på ca. 1.300 kr.

Dagens program:

Dag: 21. august
Sted: Taars Varmeværks solvarmeanlæg på Agdrupvej, lige overfor Wolf Camper

Fra kl. 15 er der adgang til solvarmeanlægget, hvor der vil være rig mulighed til at få en teknisk indsigt i anlægget
Kl. 16 er der officiel indvielse ved Hjørrings borgmester Arne Boelt hvorefter der serveres pølser, øl og sodavand.
Kl. 17 vil Brovst Pigegarde spillende gå forrest ned til byen hvor eftermiddagen og aftenen fortsætter til Tårs Open-by-night.          

Folkene bag projektet:

Taars Varmeværk, Tårs
JPH-Rådgivning, Dronninglund
Aalborg CSP, Aalborg
Arcon-Sunmark, Skørping
Svend Aage Christensen, Østervrå
Ørum Smeden, Tårs
Dalbak EL-service, Tårs
ISO-Plus, Middelfart
Serman & Tipsmark, Brønderslev
SKAtek, Skive
Skadinavisk Industrimontage, Aalborg   
Bravida Danmark, Sindal
Persolit, Nørresundby

 

Pressekontakt for solvarmeværket i Tårs:

Taars Varmeværk a.m.b.a. 
Jens Vestergaard 
Bestyrelsesformand

Tlf. : 29 46 87 11
E-mail: jens.vestergaard@mail.dk

Pressekontakt for Aalborg CSP:

Jelica Matoricz 
Marketing & Communications Manager 
Telefon: +45 88 16 88 47 
E-mail: jem@aalborgcsp.com

Om Taars Varmeværk a.m.b.a. 

Taars Varmeværk er forbrugerejet og har i 54 år produceret varme til borgerne i Tårs.

Udover varmeproduktionen på 2 kedler, fungerer værket også som et kraftvarmeværk med en kapacitet på 4990 kW el og 5100 kW varme. Der leveres ca. 20.000 MWh ud på nettet om året.

Værket har ca. 840 tilslutninger.

For mere information besøg: www.taars-fjv.dk

Om Aalborg CSP A/S 

Med udgangspunkt i 25 års erfaring inden for dampkedelindustrien har Aalborg CSP leveret teknologi og komponenter til nogle af de største CSP-solkraftværker i verden. På baggrund af denne erfaring har Aalborg CSP udviklet CSP-solfangere til fjernvarmeproduktion. Med stor ekspertise indenfor projektledelse og komponentleverancer kan Aalborg CSP levere både komponenter, ingeniørarbejde eller turn-key anlæg, fra projektstart til idriftsættelse, alt efter kundens behov.

CSP står forconcentrated solar powerog teknologien går, kort fortalt, ud på at spejle reflekterer og dermed koncentrerer solens stråler på et vakuumisoleret rør hvori vand opvarmes. Det første anlæg i Danmark er opsat i samarbejde med Thisted Varmeforsyning, hvor det leverer 140 ºC varmt vand. Anlægget i Thisted ligger til grund for en DTU rapport hvor CSP-solfangernes høje ydelse er veldokumenteret.

CSP-solfangerne er højeffektive og er den type solfangere der behøver mindst jordareal i forhold til ydelse og det er også den solfanger der under normale fjernvarmetemperaturer giver den højeste ydelse pr. m2 solfangerareal.

CSP-teknologi blev i 2012 kåret som "Årets Grønne Fjernvarmeløsning" af de danske fjernvarmeproducenter.

For mere information besøg: www.AalborgCSP.com