Aalborg CSP undersøgte muligheden for at udnytte solens varme til at nedbringe Solrød Fjernvarmeværks afhængighed af naturgas, samt stabilisere energipriserne. For at imødekomme kundens energibehov til den lavest mulige pris, er anlægget designet som et 2.569 m2 stort solvarmeanlæg bestående af plane solfangere samt en 1.250 m3 akkumuleringstank, som vil forsyne 350 husstande med bæredygtig varme.

FAKTA:

Kunde:      Solrød Fjernvarme a.m.b.a.
Ejer:        Solrød Fjernvarme a.m.b.a. 
Sted:   Havdrup
Status:   I drift

Et konkurrencedygtigt solvarmeanlæg

Anlæggets solfelt er det første i Danmark, som udelukkende består af plane solfangere fra GREENoneTEC. Solfangerne fra GREENoneTEC har i internationale tests vist sig, at have den højeste ydeevne for stabile standard solfangere med kobberrør og aluminiumsabsorber. Solfangeranlægget har et lavt tryktab og dermed lavere strømforbrug end andre tilsvarende anlæg. Ydermere er det nemt at styre den ønskede temperatur i GREENoneTEC solfangerne, da de er opbygget efter mæanderprincippet, der giver en naturlig vandfordeling.

Høster energi fra solen på den mest effektive måde

Solvarmeanlægget består af i alt 13 rækker, med op til 20 solfangere pr. række. De optimerede solfangere på hver 13,3 m2, har en meget høj stabil ydelse, hvor temperaturen er nem at kontrollere. Der er 10 års garanti på solfangerne, hvilket sætter en ny standard i forhold til kvalitet og pålidelighed for solvarmeanlæg i Danmark.

Driftsdata fra den første solsæson har bekræftet den høje ydelse og den gode temperaturkontrol, hvilket har resulteret i en perfekt drift af akkumuleringstanken med stabil levering direkte til fjernvarmenettet. Indtil videre har solanlægget ydet over det garanterede niveau, og ofte også bedre end det forventede.

Kaj Holm, Driftschef hos Solrød Fjernvarme a.m.b.a.

Ydelsen på anlægget lever op til forventningerne. Det er meget let og overskueligt at styre på SRO-anlægget, og med hensyn til vedligehold, har der efter 10 måneders drift ikke været noget at komme efter.

Ydelse over det garanterede niveau

Siden nytår 2017, hvor anlægget begyndte at høste solens stråler, har det præsteret ud over al forventning. Udover at bidrage med en prismæssigt konkurrencedygtig varmeproduktionsløsning, sparer solanlægget også udledningen af 233 tons CO2 årligt.


ProjektFAKTA:

Kunde:Solrød Fjernvarme A.m.b.a.
Anlæggets kapacitet:1.9 MWt
Årlig energiproduktion:1.226 MWh
Antal forbrugere:350
Placering:Havdrup, Solrød Kommune / Sjælland
Leveringsomfang:Komplet solanlæg, akkumuleringstank, teknikhus
Areal:2,569 m2
Termisk solfanger-type:GREENoneTEC GK3003 series, med enkelt og dobbelt glas
Layout:13 rækker, med op til 20 solfangere pr. række
Solens produktionsandel:28 %
Forventet system levetid:25 år
CO2 besparelse:233 tons / år

Projekt opdateringer

Klik dig gennem billederne og se, hvordan opbygningen tager form i Havdrup. (Billederne er sorteret i kronologisk rækkefølge, således de nyeste opdateringer vises først).