Aalborg CSP, har modtaget verdens største solkedelordre på 600MW og skal levere kedelsystemerne til 3 CSP-anlæg i Dubai. Tilsammen udgør de tre anlæg verdens største CSP projekt - Dubai 700MW CSP+250MW PV Hybrid Projektet og vil sammen med et 100MW soltårn og et 250MW PV solfelt levere grøn energi til 270.000 boliger i Dubai og derved reducere CO2 udslippet med 1.4 millioner ton årligt.

FAKTA:

Kunde:      Shanghai Electric Power Generation Engineering Co.
Ejer:
Bruger af anlægget:
     
   ACWA Power
   Dubai Electricity & Water Authority (DEWA)
Placering:   Dubai, De Forenede Arabiske Emirater
Status:   Under opbygning

Dubai 700MW CSP+250MW PV Hybrid Projektet

Aalborg CSP har netop modtaget verdens største solkedelordre målt i megawatt strøm på levering af kedelsystemerne til tre CSP-anlæg i Dubai. Tilsammen udgør de tre anlæg verdens største CSP projekt. Anlægene vil hver især generere 200 MW el og sammen med et 100 MW soltårn og et 250 MW PV-solfelt levere grøn energi til 270.000 boliger i Dubai og derved reducere CO2 udslippet med 1.4 millioner ton årligt.

Med Dubais klare ambition om at blive verdens mest bæredygtige by inden 2050 baner De Forenede Arabiske Emirater vejen for at blive førende inden for bæredygtig levevis. Det banebrydende 700MW CSP + 250 MW PV hybridprojekt udgør fjerde fase af verdens største solpark og er en vigtig del af Dubais vedvarende energistrategi, hvor energilagring er en afgørende faktor for at kunne opnå målet, om at 75 procent af Dubais energibehov skal dækkes af vedvarende energi inden 2050.

Bemærkelsesværdig energilagringskapacitet 

Projektet er banebrydende på en lang række områder og slår adskillige rekorder. Foruden titlen som verdens største CSP-projekt, er projektet også indehaver af bl.a. verdens største solfelt på 44 km², verdens højeste CSP-soltårn på hele 260 meter, samt verdens største energilagringskapacitet på hele timer 15 timer, der muliggør 24-timers strømproduktion.

Med den bemærkelsesværdig store energilagringskapacitet vil anlægget være i stand til at lagre solenergien i løbet af dagen og anvende det i op til 15 timer efter solnedgang. På denne måde kan solen levere strøm efter solnedgang – eksempelvis om aftenen, hvor elforbruget typisk er størst.

Performance og lækagefrit design afgørende for leverandørvalg 

Aalborg CSP blev valgt som leverandør af entreprenøren Shanghai Electric Group Corporation til dette banebrydende projekt på baggrund af selskabets udvikling af specialdesignede løsninger, der har vist højere performance end konkurrenterne i både Spanien og Indien. Desuden bruger Aalborg CSP et unikt lækagefrit design af komponenterne, som giver kunderne lavere driftsomkostninger og større pålidelighed.

"Helt enkelt får kunderne en langt bedre business med en højere daglig ydelse, men endnu vigtigere, så undgår de uventede driftsstop, som koster på indtægterne fra salg af strøm. Vores komponenter i Spanien har 10 års jubilæum i år uden lækager, hvilket er helt usædvanligt for branchen.” - udtaler Svante Bundgaard, administrerende direktør hos Aalborg CSP.

“Det her projekt er unikt på mange måder - men vigtigst er, at vi med dette projekt har bidraget til at nå verdens laveste pris på grøn energi, der kan lagres og producere 24/7 strøm i stor skala. Dette er aldrig set før og er præcis, hvad vi mangler i den nuværende energiinfrastruktur, og det vi brænder for at være med til hos Aalborg CSP.” – udtaler Svante Bundgaard, administrerende direktør for Aalborg CSP.

Fakta om projektet:

Projektnavn:Dubai 700MW CSP+250MW PV Hybrid projektet
Kapacitet:950 MWe
Teknologitype: Parabolske trug med termisk olie i receiver-rørene + soltårn + PV-solfelt
Anlæggets layout:44 kmsolfelt med parabolske trug + PV-paneler
HTF, max temperatur: 393 ºC
Energilagringskapacitet: 15 timer/dag
Anlæggets levetid:35 år

Aalborg CSP - leveringsomfang:

Leveret teknologi: SGS3 dampgeneratorsystem
Projektafgrænsning: 

2 rækker af SGS3 dampgeneratorer inklusiv sikkerhedsventiler til trykbeholdere 

Damptemperatur: 385 ºC
Dampproduktion:217 kg/s
Damptryk:109,6 bara
Opstartsrate:10 ºC/min
Systemgaranti: 5-years no-leakage and 5-years no fouling warranty

projekt fakta:

  • Verdens største investeringsprojekt i CSP baseret på IPP modellen - USD 4.4 milliarder
  • Verdens største kapacitet af et CSP+PV (photovoltaic) projekt - 950MW
  • Verdens største areal af et CSP+PV projekt - 44 km2
  • Verdens største mængde smeltet salt brugt til termisk lager i et CSP projekt - 550,000 tons
  • Verdens højeste CSP tårn - 260m
  • Verdens laveste kilowatt-timepris for solenergi: USD 2.4 cent per kilowatt time (kWh) for det 250MW store PV solfelt og 7.3 cent per kWh for det 700 MW store CSP solfelt (2.9 cent i dagtimerne og 9.2 cent i nattetimerne)
  • Verdens længste designlevetid for CSP-solanlæg: 35 år