Fundamenteringen af et futuristisk drivhusanlæg er skudt i gang i et ørkenområde i det sydlige Australien, et anlæg hvortil den danske ingeniørvirksomhed Aalborg CSP skal levere et unikt integreret solenergianlæg. Projektet, der imødekommer verdens voksende efterspørgsel på fødevarer, har skabt vækstpotentiale for både den nordjyske virksomhed og for adskillige danske leverandører i Aalborg CSP's netværk.

I 2050 skal jorden forsyne fødevarer til yderligere 2 milliarder mennesker [1] samtidig med at landbrugsarealet pr. person vil svinde med 50 % [2]. Fødevareforsyning er derfor en stigende global bekymring, og for at imødekomme disse udfordringer, har den australske virksomhed Sundrop Farms udviklet et banebrydende koncept der går ud på at dyrke kvalitetsafgrøder i ørkenområder ved brug af saltvand og solenergi som primære ressourcer. EPC (totalentreprenør) John Holland har netop igangsat konstruktionen af det første kommercielle anlæg. Fundamentarbejdet på det 20 hektar store område skal danne grundlag for det soldrevne drivhusanlæg der årligt skal producere 15.000 tons grøntsager i den australske ørken.

Når jordarbejdet er færdigt, vil den danske ingeniørvirksomhed Aalborg CSP begynde deres leverance af det avancerede solenergianlæg der skal dække drivhusanlæggets dynamiske energiforbrug over året.

Det var tilbage i december 2014 at Aalborg CSP modtog ordren (på mere end 200 millioner kr.) på udvikling og leverance at dette unikke vedvarende energianlæg. Siden da er udviklingen af projektet blevet båret af Aalborg CSP's verdensklasse ekspertise indenfor termisk energi og projektledelse, og kompetencerne i virksomheden er blevet forstærket i kraft af rekruttering af nye dygtige medarbejdere. Over de seneste par måneder har Aalborg CSP øget medarbejderstaben med 15 %, og som projektet skrider frem er flere grønne jobs i sigte både i hovedkvarteret i Aalborg og i Australien. Samtidig har virksomhedens voksende aktiviteter på det danske fjernvarmemarked også skabt arbejdspladser for kompetente medarbejdere både til ingeniøropgaver og byggepladsarbejde.

For at sikre en høj kvalitet samt overholdelse af budget- og deadlineforpligtelser, har der i Aalborg CSP's valg af underleverandører været fokus på leverandører der er eksperter på deres område og som lever op til projektets høje krav. En betydelig del af Aalborg CSP's underleverandører er blevet udvalgt blandt anerkendte danske virksomheder og disse har i alt modtaget 30 % af den samlede ordresum.

"Vi er stolte over at opleve den vækst Sundrop-projektet har medført i Danmark, både for os og vores leverandører. Projektet forløber som planlagt, og vi ser frem til at tidens mest spændende grønne initiativ idriftsættes", siger Svante Bundgaard, administrerende direktør ved Aalborg CSP.

Når anlægget bliver idriftsat i løbet af det australske forår 2016, vil solenergianlægget høste solenergi til afsaltning af saltvand og til forsyning af vedvarende elektricitet. Systemet der er udviklet til at opnå betydelige økonomiske besparelser sammenlignet med brugen af traditionelle teknologier, vil også bidrage til en grønnere fremtid med en årlig CO2-besparelse på mere end 14.700 tons. Dette svarer til at fjerne ca. 2800 biler fra vejene.

Referencer:

[1] United Nations, "WORLD POPULATION TO EXCEED 9 BILLION BY 2050 :," 2009

kilde: http://www.un.org/esa/population/publications/wpp2008/pressrelease.pdf 

[2] Agricultural Development Economics Division of the  Food and Agriculture Organization of the United Nations, "WORLD AGRICULTURE TOWARDS 2030/2050", ESA Working Paper No. 12-03, June 2012, side 112

kilde: http://www.fao.org/docrep/016/ap106e/ap106e.pdf

Pressekontakt:

Jelica Matoricz 
Marketing & Communications Manager 
Telefon: +45 88 16 88 47 
E-mail: jem@aalborgcsp.com

Om Aalborg CSP A/S

Aalborg CSP A/S er verdensleder indenfor CSP-kedelsystemer og teknologier. 

Vores globale anerkendte løsninger er baseret på 25 års erfaring med traditionelle kedler, som siden er tilpasset CSP-industrien. Vi designer og leverer dampkedelsystemer, smeltet salt- og dampkedler til soltårne, CSP-solvarmeanlæg til fjernvarmeproduktion samt integrerede CSP-systemer, som kombinerer produktion af varme og elektricitet og kan bruges til rentvandsproduktion. Aalborg CSP har på verdensplan leveret udstyr til CSP-anlæg, der tilsammen producerer mere end 330 MWe.

Vores tekniske design er baseret på et værdiforøgende koncept, som skal sikre at vi leverer over forventningerne. Aalborg CSP sigter efter at levere pålidelige løsninger som følge af enestående og driftssikre præstationer, hvilket medfører betydelige økonomiske besparelser. Vores omfattende ekspertise indenfor projektledelse sikrer leverancer af høj kvalitet samt overholdelse af budget og tidsplan.

Med hovedsæde i Aalborg og med salgs- og servicekontor i Spanien, USA, Kenya, Uganda og Indonesien, har Aalborg CSP leveret omkostningseffektive termiske energiløsninger til adskillige industrier verden over.

For mere information besøg: www.AalborgCSP.com eller følg os på  LinkedIn.