Solvarmeanlægget til Taars Varmeværker åbner dørene for en bedre udnyttelse af solenergi til fjernvarmeproduktion.

Med opstarten på byggeriet af solvarmeanlægget til Taars Varmeværk, et anlæg der bliver Danmarks mest avancerede og effektive, er dørene blevet åbnet for en bedre udnyttelse af solenergi til fjernvarmeproduktion.

Onsdag den 7. januar skinnede solen på byggepladsen i Tårs hvor byggestarten af Taars Varmeværks nye solvarmeanlæg blev markeret med en ceremoni. Det var en stolt borgmester i Hjørring, Arne Boelt, der foretog det første spadestik og i hans tale fremhævede han at det var spændende at få så innovativt et projekt til Nordjylland til gavn for miljøet og hvor anlægsarbejdet samtidigt medfører lokale arbejdspladser.

Anlægget der bliver det første af sin slags, består af en kombination af plane solfangere og CSP-solfangere, et perfekt match hvor begge anlægstyper kommer til at levere lige præcis det de er bedst til. Plane solfangere har en højere ydelse ved lavere temperaturer og producerer mest midt på dagen når solen står højt på himlen. CSP-solfangere udmærker sig ved en høj effektivitet, særligt ved høje temperaturer, og producerer varme jævnt over dagen med højeste ydelse formiddag og eftermiddag. Kombinationsanlægget kommer til at stå for 31 % af fjernvarmeproduktionen og vil sikre forbrugerne i Tårs både billigere og mere miljøvenlig varme.

"Projektet med det nye solvarmeanlæg er til gavn for både vores miljø og vores forbrugere her i Tårs. Vores varmepriser nedsættes med ca. 1.300 kr. for et standard hus på 130 m2" udtalte Jens Vestergaard, bestyrelsesformand for Taars Varmeværk i hans tale. Samtidig takkede han kommunen for deres støtte til projektet og for god og hurtig sagsbehandling.

Anlægget kommer til at bestå af 4.039 m2 CSP-solfangere leveret af Aalborg CSP A/S og 5.972 m2plane solfangere leveret af ARCON Solar A/S, der tilsammen skal producere 6.082 MWh årligt. Anlægget i Tårs bliver udformet således at de plane solfangere forvarmer fjernvarmevandet. Ved at lade de plane solfangere producere varme ved en lavere temperatur end normalt yder de ca. 20 % mere. Fjernvarmevandet ledes videre til de regulerbare CSP-solfangere der booster fjernvarmevandet til en lagerbar temperatur på 98 °C. Den høje solandel, på 31 %, opnås ved at overdimensionere anlægget og bruge CSP-solfangernes reguleringsfunktion til at undgå problemer med overproduktion.

Pressekontakt for solvarmeværket i Tårs:

Taars Varmeværk a.m.b.a. 
Jens Vestergaard 
Bestyrelsesformand

Tlf. : 29 46 87 11
E-mail: jens.vestergaard@mail.dk

Pressekontakt for Aalborg CSP:

Jelica Matoricz 
Marketing & Communications Manager 
Telefon: +45 88 16 88 47 
E-mail: jem@aalborgcsp.com

Om Taars Varmeværk a.m.b.a.:

Taars Varmeværk er forbrugerejet og har i 54 år produceret varme til borgerne i Tårs.

Udover varmeproduktionen på 2 kedler, fungerer værket også som et kraftvarmeværk med en kapacitet på 4990 kW el og 5100 kW varme. Der leveres ca. 20.000 MWh ud på nettet om året.

Værket har ca. 840 tilslutninger.

For mere information besøg: www.taars-fjv.dk

Om Aalborg CSP A/S 

Med udgangspunkt i 25 års erfaring inden for dampkedelindustrien har Aalborg CSP leveret teknologi og komponenter til nogle af de største CSP-solkraftværker i verden. På baggrund af denne erfaring har Aalborg CSP udviklet CSP-solfangere til fjernvarmeproduktion. Med stor ekspertise indenfor projektledelse og komponentleverancer kan Aalborg CSP levere både komponenter, ingeniørarbejde eller turn-key anlæg, fra projektstart til idriftsættelse, alt efter kundens behov.

CSP står forconcentrated solar powerog teknologien går, kort fortalt, ud på at spejle reflekterer og dermed koncentrerer solens stråler på et vakuumisoleret rør hvori vand opvarmes. Det første anlæg i Danmark er opsat i samarbejde med Thisted Varmeforsyning, hvor det leverer 140 ºC varmt vand. Anlægget i Thisted ligger til grund for en DTU rapport hvor CSP-solfangernes høje ydelse er veldokumenteret.

CSP-solfangerne er højeffektive og er den type solfangere der behøver mindst jordareal i forhold til ydelse og det er også den solfanger der under normale fjernvarmetemperaturer giver den højeste ydelse pr. m2 solfangerareal.

CSP-teknologi blev i 2012 kåret som "Årets Grønne Fjernvarmeløsning" af de danske fjernvarmeproducenter.

For mere information besøg: www.AalborgCSP.com