Solen skinnede højt over Thisted da Danmarks første CSP-solvarmeanlæg til fjernvarmeproduktion blev indviet.

Solen skinnede højt over Thisted, da Aalborg CSP og Thisted Varmeforsyning, torsdag den 11. oktober, holdt indvielse af Danmarks første CSP-solvarmeanlæg til fjernvarmeproduktion. Anlægget, der årligt skal producere 500 MWh, er et testanlæg, der er baseret påconcentrated solar power(CSP) teknologien. Spejle koncentrerer solens stråler på et isoleret rør, hvor vand pumpes igennem og opvarmes.

Det var en stolt borgmester i Thisted, der i sin tale ved indvielsen lagde vægt på, at vedvarende energiløsninger ikke behøver at være dyre og fremhævede Thisted Varmeforsyning som en pioner inden for fjernvarmesektoren. "Thisted Varmeforsyning har efterhånden bragt sit forbrug af fossilt brændsel ned til at udgøre beskedne 1-2 % af den samlede brændselsmængde. Det er utrolig flot, når det samtidig har betydet, at os forbrugere gennem et kvart århundrede har oplevet faldende priser, og at varmeforsyningen er blandt landets 10 billigste fjernvarmeleverandører. Ja, så kan det næsten ikke blive bedre", sagde borgmester Lene Kjelgaard Jensen.

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, var også stolt af Thisted Varmeforsyning og deres mod på at gå forrest i at afprøve nye teknologier. Han ser frem til, at det ikke kun er vindsektoren, der bliver fremhævet som det store danske eksporteventyr, men at der kommer mere fokus på fjernvarmesektoren. Han fremhæver dog, at det kræver steder i Danmark, hvor der er nogen, der tør lave udviklingsprojekter, og hvor nogen tør gå forrest, som det er tilfældet med opsætningen af CSP-solvarmeanlægget i Thisted.

CSP-teknologien er en kendt og veldokumenteret teknologi, der i mange år har været brugt til el-produktion under sydligere himmelstrøg. Det er på baggrund af arbejde med anlæg af denne type, at Aalborg CSP fik ideen til udviklingen af et system, der kunne bruges i Danmark. Efter en testperiode har anlægget i Thisted også bevist, at teorien holder i praksis, og Aalborg CSP ser frem til snart at kunne opsætte det første kommercielle anlæg.

Aalborg CSP er med i kampen om "Årets Grønne Fjernvarmeløsning 2012". Til Dansk Fjernvarmes landsmøde den 25.-26. oktober stemmer fjernvarmeproducenterne om hvem, der skal modtage prisen. 

Til Dansk Fjernvarmes landsmøde kan Aalborg CSP findes på træfpunkt nr. 3 til en snak om, hvordan et CSP-solvarmeanlæg passer ind i netop jeres forsyning.