Den nordjyske specialist inden for vedvarende energi, Aalborg CSP, har indgået en ny kontrakt og leverer nu et kedelsystem til et revolutionerende nyt solkraftværk, som vil kunne generere 50MW strøm, helt op til 15 timer efter solnedgang. Med sin evne til at lagre energien usædvanligt længe, anses anlægget for at være et flagskibsprojekt, hvor Aalborg CSPs kedelteknologi vil spille en afgørende rolle i succesfuld produktion af overhedet kraftdamp, til produktionen af elektricitet til boliger i Aksai-distriktet i Kina døgnet rundt.

Kina, der er verdens største el-producent og -forbruger, har lanceret en femårsplan med det formål, at fremme en række økonomiske og sociale udviklingsinitiativer fra 2016-2020. I den første del af denne plan indgår Kinas ønske om, at skabe 20 koncentrerede solenergi (CSP) projekter, som skal kunne generere 1GW vedvarende energi inden udgangen af ​​2018 - et ønske, som vil ændre landets omfattende elproduktion markant. For at opnå lave el priser (RMB1,15 / kWh), og dermed korte tilbagebetalingstider, fokuseres der på solprojekter med store energilagringskapaciteter. Til dette formål er Aalborg CSP blevet valgt til, at levere dampkedelsystemet til det 50MWe store Shenzen Jinfan CSP-anlæg, så anlægget kan nå helt i mål med den bemærkelsesværdige og nytænkende form for energiproduktion, baseret på solenergi døgnet rundt.

Det 50MWe store Shenzen Jinfan CSP-anlægs nytænkning ligger i, at anlægget vil være i stand til, at lagre solenergien i løbet af dagen og først udlede det i op til 15 timer efter solnedgang. På denne måde kan solen levere strøm selv om aftenen, hvor elforbruget typisk er størst.

Nøglen til denne ekstraordinære lagringsfunktion er, at anlægget anvender smeltet salt i solfeltet; et solfelt, som i denne sammenhæng består af parabolske trug. Smeltet salt er i CSP-kredse anerkendt som et effektivt varmeoverførings- og energilagringsmedie på grund af dets evne til, at opnå temperaturer helt op til 565 ºC. Om dagen vil solens stråler opvarme cirkulerende smeltet salt i et solfelt bestående af parabolske trug (tilsvarende teknologi som er anvendt af Brønderslev forsyningsanlæg leveret af Aalborg CSP). Gennem kedelsystemet fra Aalborg CSP omdannes det smeltede salt til damp, som vil generere elektricitet. Samtidig opvarmes to lagertanke fyldt med salt i løbet af dagen. Når solen går ned, udledes varmen fra lagertankene og omdannes til damp i kedelsystemet, hvilket muliggør 24-timers strømproduktion.

"Udfordringen med vedvarende energiproduktion er, at der typisk kun produceres energi, når solen skinner eller når vinden blæser. Med forskellige energilagringsteknologier kan produktionen kontrolleres til at matche forbruget. Aalborg CSP har gennem de seneste år samarbejdet med adskillige aktører på markedet i forhold til at udvikle fremtidens energilagringsteknologier, der kan imødekomme efterspørgslen og integrationen af vedvarende energi på internationalt plan men ligeledes i Danmark" udtaler Peter Badstue Jensen, divisionsdirektør hos Aalborg CSP.

Aalborg CSP blev udvalgt som kedelleverandør til dette unikke projekt på grund af sin historik indenfor kedeludvikling, og fordi selskabets lignende kedelsystemer allerede har bevist deres overlegne ydeevne i både Spanien og Indien. Denne solkedelteknologi har ligeledes tidligere vundet flere internationale priser og har placeret Aalborg CSP blandt internationalt anerkendte teknologiproducenter og leverandører inden for det globale CSP-marked.

Vi er stolte over at være leverandører til dette revolutionerende solprojekt i Kina og vil glæde os til den endelige levering af ​​vores kedelsystemer næste sommer, så anlægget kan påbegynde den 24-timers energiproduktion inden udgangen af ​​2018“ – tilføjer Peter Badstue Jensen.

Projekt-fakta:

  • Ejer/Bruger af anlægget: Shenzhen JinFan Power Co.,Ltd. 
  • Projektnavn: Shenzhen Jinfan Akesai 50MW
  • Kapacitet: 50 MWe
  • Teknologitype: Parabolske trug med smeltet salt som varmeoverførende medie i receiver-rørene
  • Anlæggets layout: 2,5 km2 solfelt med 152 rækker af parabolske trug
  • Smeltet salt, max. temperatur: 548 ºC
  • Placering: Aksai-distrikt, Gansu Provinsen, Kina
  • Energilagringskapacitet: 12-15 timer/dag
  • Anlæggets levetid: 25 år
  • Forventet opstart: december 2018

Aalborg CSP, leveringsfakta:

  • Kunde: Jiangsu Livo New Energy Technology Co., Ltd
  • Leveret teknologi: SGS4-dampgeneratorsystem
  • Projektafgrænsning: To rækker af SGS4 dampgeneratorer inklusiv instrumentering, ventiler, varmesporing for trykbeholdere og alle sammenkoblingsrør
  • Damptemperatur: 538 ºC
  • Dampproduktion: 22,3 kg/s
  • Damptryk: 136 bar
  • Opstartsrate: 10 ºC/min
  • Systemgaranti: 5-års lækagegaranti og 5-års tilsmudsningsgaranti
  • Forventet afsluttet levering: juni 2018

Pressekontakt:

Jelica Matoricz
Marketing- og kommunikationschef
Tlf.: 52 73 37 96
E-mail: jem@aalborgcsp.com

Om Aalborg CSP A/S

Aalborg CSP er førende inden for udvikling og levering af vedvarende energiløsninger, med henblik på at forandre produktionen af energi. Vi designer og leverer grønne løsninger og integrerede energisystemer, med henblik på at sænke energipriserne for industri og kraftværker rundt om i verden. Vi har således opnået omfattende erfaring, fra nogle af verdens mest effektive CSP projekter (Concentrated Solar Power).

I Denmark udvikler og leverer Aalborg CSP kundetilpassede solvarme-løsninger med CSP-solfangere, plane solfangere, kombinationsanlæg, varmelagre og komplette rørsystemer, således solen kan høstes på den mest effektive måde, og derved hjælpe med til at reducere prisen på fjernvarme.

I Aalborg CSP har vi stor fokus på forskning og udvikling, og vi samarbejder derfor med adskillige videns baserede virksomheder og institutioner for fortsat at udvikle innovative og bæredygtige teknologier. Dette bevirker, at vores tekniske design er baseret på et værdiskabende koncept, der sikrer vore kunder kvalitets løsninger, som er drifts og kosteffektive og samtidigt bidrager til en grønnere fremtid.

Med hovedkontor i Aalborg, og salgs- & servicekontorer i Spanien, USA, Australien og Indonesien, har Aalborg CSP realiseret mere end 1.700 MW omkostningseffektive grønne energiløsninger til en lang række industrier verden over. Det svarer til effekten af 2.400.000m2 plane solfangere.

For mere information besøg: www.aalborgcsp.com eller følg os på LinkedIn, Twitter, Youtube og Facebook.