De danske vejrrekorder i foråret har medført en exceptionel energiydelse fra Smørum Kraftvarmes nye 11.312 m2 store solvarmeanlæg som blev indviet af Karsten Søndergaard, borgmester og Morten Staal Jessen, formand i dag den 30. juni. I maj måned har solanlægget leveret 40% mere end beregnet og derfor været i stand til at dække op mod 100% af byens behov for varmt vand og varme. Solvarmeanlægget fra Aalborg CSP A/S sætter derfor en tyk streg under sin høje effektivitet frem mod den officielle indvielse af Smørumborgernes bæredygtige varmeforsyning.

I bestræbelserne på at opnå stabile energipriser og besparelser på varmeregningerne på den lange bane indledte Smørum Kraftvarme deres omstilling af energiforsyningen ved at udskifte en del af naturgassen med solvarme. Efter lange bestræbelser fandt Smørum Kraftvarme plads til et 8.000 kW stort solvarmeanlæg, der på en grøn måde imødekommer byens 2.583 kunders behov for varme og varmt vand. Systemleverandøren er Aalborg CSP A/S hvis teknologi består af et 11.312 m2 stort solfelt med plane solfangere, som er beregnet til at producere 5.568 MWh varme om året. I kraft af det grønne initiativ kan Smørum Kraftvarme ikke bare stabilisere varmeprisen, men også bidrage til Smørum og Egedal Kommunes profil.

I dag passerer Smørum Kraftvarme en ny milepæl mod en grønnere og mere effektiv energiforsyning. Med vores ny-indviede solvarmesystem kan vores kunder drage fordel af en fremtidssikret løsning som er mindre afhængig af de svingende priser på fossile brændstoffer”, udtaler Jan Møller, adm. direktør hos Smørum Kraftvarme A.m.b.A.

Fejring af sol-succes i Smørum

Det nye anlæg, som har produceret bæredygtig varme siden slutningen af marts måned blev officielt åbnet i dag af Karsten Søndergaard, borgmester i Egedal og Morten Staal Jessen, formand for Smørum Kraftvarme. Alle gæster applauderede, da snoren blev klippet til en grønnere fremtid. Den officielle indvielse fejrer ligeledes den succesfulde idriftsættelse og den bemærkelsesværdige testfase henover foråret.

Man kan sige at solen har skinnet ud gennem vandhanerne i Smørum over de seneste måneder. Da vi monterede solfangerne, havde vi rekord i nedbør og foråret har budt på rekord mange solskinstimer. Solfangernes høje effektivitet kombineret med de mange solskinstimer har gjort at solvarmen næsten har dækket 100% af byens varmebehov. Vi kunne ikke have ønsket os en bedre solsæson for idriftsættelse og opstart af denne avancerede solteknologi, som indtil videre har oversteget alle forventninger. Eksempelvis har maj måned givet 40% mere varme end beregnet”, udtaler Per Aasted, salgs- og projektingeniør hos Aalborg CSP A/S.

En solteknologi som sætter nye standarder i Danmark

Den termiske solteknologi som er leveret til Smørum Kraftvarme, består af samme type solfangere som Aalborg CSP med gode produktionsresultater leverede til Solrød Fjernvarme A.m.b.A. Med deres konkurrencedygtige prissætning, høje effektivitet, 10 års garanti og et design som er let at installere har solfangerne siden deres debut på det danske fjernvarmemarked været med til at højne kvaliteten af solfangere i Danmark.

På trods af opførelsesudfordringer med den store regnmængde hen over vinterperioden og den 2,2 km lange rørledning fra solfeltet til Smørum Kraftvarme, har Aalborg CSP formået at installere solanlægget til tiden og til en konkurrencedygtig pris.

Ud over at være en fremtidssikret løsning i forhold til varmeproduktion undgår man ved brug af solvarmeanlægget udledning af minimum 1.100 tons CO2 på årsplan.

FAKTA:

 • Ejer: Smørum Kraftvarme A.m.b.A.
 • Anlæggets kapacitet: 8 MWth
 • Årlig energiproduktion: 5.568 MWh varme
 • Antal forbrugere: 2.583
 • Systemleverandør: Aalborg CSP A/S
 • Leverancens omfang: Komplet solfangersystem, tekniske installationer og fjernvarmetransmissionsledning
 • Lokation: Smørum (Sjælland)
 • Anlægsområde: 11.312 m2 solfangere
 • Anlægsplan: 59 rækker med op til 20 solfangere pr. række
 • Maks. temperatur: 95 ºC
 • Solfangertype: GREENoneTEC GK3003 series, med enkelt og dobbelt glas
 • Systemets forventede levetid: Over 25 år
 • CO2 reduktion: 1.100 tons / år

Pressekontakt:

Jelica Matoricz
Marketing- og kommunikationschef
Tlf.: 52 73 37 96
E-mail: jem@aalborgcsp.com

Om Aalborg CSP A/S

Aalborg CSP er førende inden for udvikling og levering af vedvarende energiløsninger, med henblik på at forandre produktionen af energi. Vi designer og leverer grønne løsninger og integrerede energisystemer, med henblik på at sænke energipriserne for industri og kraftværker rundt om i verden. Vi har således opnået omfattende erfaring, fra nogle af verdens mest effektive CSP projekter (Concentrated Solar Power).

I Danmark udvikler og leverer Aalborg CSP kundetilpassede solvarme-løsninger med CSP-solfangere, plane solfangere, kombinationsanlæg, varmelagre og komplette rørsystemer, således solen kan høstes på den mest effektive måde, og derved hjælpe med til at reducere prisen på fjernvarme.

I Aalborg CSP har vi stor fokus på forskning og udvikling, og vi samarbejder derfor med adskillige videns baserede virksomheder og institutioner for fortsat at udvikle innovative og bæredygtige teknologier. Dette bevirker, at vores tekniske design er baseret på et værdiskabende koncept, der sikrer vore kunder kvalitets løsninger, som er drifts og kosteffektive og samtidigt bidrager til en grønnere fremtid.

Med hovedkontor i Aalborg, og salgs- & servicekontorer i Spanien, Australien og Indonesien, har Aalborg CSP realiseret mere end 1.700 MW omkostningseffektive grønne energiløsninger til en lang række industrier verden over. Det svarer til effekten af 2.400.000m2 plane solfangere.

For mere information besøg: www.aalborgcsp.com eller følg os på LinkedIn, Twitter, Youtube Youku og Facebook.