Dansk kedelteknologi kommer til at spille en afgørende rolle i verdens største CSP (concentrated solar power) projekt. Den nordjyske specialist indenfor vedvarende energi, Aalborg CSP, har netop sikret sig verdens største solkedelordre på 600 MW og skal levere kedelsystemer til verdens største CSP og PV (photovoltaic) hybridprojekt i Dubai - et banebrydende projekt, der kan generere 600MW strøm helt op til 15 timer efter solnedgang. Ordren bekræfter Danmarks ledende position inden for alle former for vedvarende energi, hvor Aalborg CSP er globalt markedsledende inden for solenergi- og lagerteknologi i forhold til performance og energiomkostninger.

Aalborg CSP har netop modtaget verdens største solkedelordre målt i megawatt strøm på levering af kedelsystemerne til tre CSP-anlæg i Dubai. Tilsammen udgør de tre anlæg verdens største CSP projekt – Dubai 700MW CSP + 250 MW PV Hybrid projektet. Anlægene vil hver især generere 200 MW el og sammen med et 100 MW soltårn og et 250 MW PV-solfelt levere grøn energi til 270.000 boliger i Dubai og derved reducere CO2 udslippet med 1.4 millioner ton årligt.

Med Dubais klare ambition om at blive verdens mest bæredygtige by inden 2050 baner De Forenede Arabiske Emirater vejen for at blive førende inden for bæredygtig levevis. Det banebrydende 700MW CSP + 250 MW PV hybridprojekt udgør fjerde fase af verdens største solpark og er en vigtig del af Dubais vedvarende energistrategi, hvor energilagring er en afgørende faktor for at kunne opnå målet, om at 75 procent af Dubais energibehov skal dækkes af vedvarende energi inden 2050.

“At kunne gemme solenergi og producere strøm om natten bliver det helt afgørende parameter i den fortsat grønne omstilling – også i Danmark – og vi er stolte over at kunne bidrage med førende teknologi og know-how fra Danmark til verdens største CSP-projekt.” – udtaler Svante Bundgaard, administrerende direktør for Aalborg CSP.

Dubai 700MW CSP + 250 MW PV projektet er banebrydende på en lang række områder og slår adskillige rekorder. Foruden titlen som verdens største CSP-projekt, er projektet også indehaver af bl.a. verdens største solfelt på 44 km², verdens højeste CSP-soltårn på hele 260 meter, samt verdens største energilagringskapacitet på hele timer 15 timer, der muliggør 24-timers strømproduktion.

Med den bemærkelsesværdig store energilagringskapacitet vil anlægget være i stand til at lagre solenergien i løbet af dagen og anvende det i op til 15 timer efter solnedgang. På denne måde kan solen levere strøm efter solnedgang – eksempelvis om aftenen, hvor elforbruget typisk er størst.

Performance og lækagefrit design afgørende for leverandørvalg

Aalborg CSP blev valgt som leverandør af entreprenøren Shanghai Electric Group Corporation til dette banebrydende projekt på baggrund af selskabets udvikling af specialdesignede løsninger, der har vist højere performance end konkurrenterne i både Spanien og Indien. Desuden bruger Aalborg CSP et

unikt lækagefrit design af komponenterne, som giver kunderne lavere driftsomkostninger og større pålidelighed.

"Helt enkelt får kunderne en langt bedre business med en højere daglig ydelse, men endnu vigtigere, så undgår de uventede driftsstop, som koster på indtægterne fra salg af strøm. Vores komponenter i Spanien har 10 års jubilæum i år uden lækager, hvilket er helt usædvanligt for branchen.” - udtaler Svante Bundgaard, administrerende direktør hos Aalborg CSP.

“Det her projekt er unikt på mange måder - men vigtigts er, at vi med dette projekt har bidraget til at nå verdens laveste pris på grøn energi, der kan lagres og producere 24/7 strøm i stor skala. Dette er aldrig set før og er præcis, hvad vi mangler i den nuværende energiinfrastruktur, og det vi brænder for at være med til hos Aalborg CSP.” – udtaler Svante Bundgaard, administrerende direktør for Aalborg CSP.

Projekt-fakta:

 • Verdens største investeringsprojekt i CSP baseret på IPP modellen - USD 4.4 milliarder
 • Verdens største kapacitet af et CSP+PV (photovoltaic) projekt - 950MW
 • Verdens største areal af et CSP+PV projekt---44 km2
 • Verdens største mængde smeltet salt brugt til termisk lager i et CSP projekt ---550,000 tons
 • Verdens højeste CSP tårn - 260m
 • Verdens laveste kilowatt-timepris for solenergi: USD 2.4 cent per kilowatt time (kWh) for det 250MW store PV solfelt og 7.3 cent per kWh for det 700 MW store CSP solfelt (2.9 cent i dagtimerne og 9.2 cent i nattetimerne)
 • Verdens længste designlevetid for CSP-solanlæg: 35 år

Deltagere:

 • Forsyningsselskab (modtager af energi): Dubai Electricity & Water Authority, (DEWA) 
 • Ejer/Operatør: ACWA Power
 • Entreprenør (EPC): Shanghai Electric Group Corporation.
 • Solfelt: Abengoa og Brightsource Energy
 • Damp-turbine: Siemens
 • Damp-generator 600 MW: Aalborg CSP

For video af projektet:
https://youtu.be/55087UC_aok 

Pressekontakt:
Sofie Lambrechtsen Larsen
Marketing-  og kommunikationkoordinator
Tlf.: 88 16 88 47
E-mail: sll@aalborgcsp.com

Om Aalborg CSP A/S

Aalborg CSP er førende inden for udvikling og levering af vedvarende energiløsninger, med henblik på at forandre produktionen af energi. Vi designer og leverer grønne løsninger og integrerede energisystemer, med henblik på at sænke energipriserne for industri og kraftværker rundt om i verden. Vi har således opnået omfattende erfaring, fra nogle af verdens mest effektive CSP projekter (Concentrated Solar Power).

I Denmark udvikler og leverer Aalborg CSP kundetilpassede solvarme-løsninger med CSP-solfangere, plane solfangere, kombinationsanlæg, varmelagre og komplette rørsystemer, således solen kan høstes på den mest effektive måde, og derved hjælpe med til at reducere prisen på fjernvarme.

I Aalborg CSP har vi stor fokus på forskning og udvikling, og vi samarbejder derfor med adskillige videns baserede virksomheder og institutioner for fortsat at udvikle innovative og bæredygtige teknologier. Dette bevirker, at vores tekniske design er baseret på et værdiskabende koncept, der sikrer vore kunder kvalitets løsninger, som er drifts og kosteffektive og samtidigt bidrager til en grønnere fremtid.

Med hovedkontor i Aalborg, og salgs- & servicekontorer i Spanien, USA, Australien og Indonesien, har Aalborg CSP realiseret mere end 1.700 MW omkostningseffektive grønne energiløsninger til en lang række industrier verden over. Det svarer til effekten af 2.400.000m2 plane solfangere.

For mere information besøg: www.aalborgcsp.com eller følg os på LinkedIn, Twitter, Youtube og Facebook.