Aalborg CSP har netop indgået kontrakt med norske Kyoto Group på levering af et varmevekslersystem til dampgenerering og smeltet salt cirkulation til Kyoto Groups termiske energilagringsprojekt til Aalborg Forsynings grønne testcenter på Nordjyllandsværket. Varmevekslersystemet spiller en vigtig rolle i det der bliver Nordeuropas første Power-to-X med smeltet salt (PTXSALT) anlæg. Her vil overskydende elektricitet blive lagret i en modulopbygget lagerløsning. Energien omdannes efterfølgende efter behov til damp, der kan anvendes til grøn fjernvarme samt muliggøre produktion af grøn elektricitet til beboerne i Aalborg.

Selvom PTXSALT anlægget i Aalborg bliver det første af dets slags i Nordeuropa, er teknologien velafprøvet i udlandet, hvor den i årtier er blevet anvendt indenfor CSP-(koncentreret solenergi) industrien i eksempelvis Spanien, Mellemøsten og USA. Teknologien er skalerbar og har en meget lavere investering sammenlignet med andre energilagringsteknologier og PTX teknologier på markedet.

Aalborg CSPs andel i projektet inkluderer levering af varmeveksleren til dampgenerering samt design af det integrerede smeltede salt- og dampsystem. Formålet med projektet er at lagre overskydende vedvarende elektricitet i et termisk batteri med smeltet salt, hvor X’et er salt (PTXSALT), og generere damp, når der er behov for energi, eksempelvis i form af fjernvarme til byen. Dampsystemet forbindes på den ene side til Kyoto Group’s modulære energilagringssystem: HeatCube og på den anden side til Aalborg Forsynings forsyningsnet.

PTX-teknologi baner vejen for grøn omstilling af kulfyrede kraftværker

Fremfor at afvikle eksisterende kulfyrede kraftværker i løbet af de næste årtier forventer Aalborg CSP i de kommende år grønne ombygninger af de eksisterende værker. De eksisterende værker kan moderniseres til at producere grønne og bæredygtige energistrømme og dermed genbruge infrastrukturen og fastholde arbejdspladser. Omstillingen til grøn vind- og solenergi øger behovet for store energilagre til at balancere den øgede andel af vedvarende energi i verdens energisammensætning. Her er energilagring med PTXSALT såsom HeatCube ideel, da teknologien udnytter den termisk effektive masse af smeltet salt som lagringsmedium for højtemperaturenergi på op mod 525º C, som dermed gør det muligt at balancere belastningen på elnettet fra perioder med overskudsproduktion til perioder med spidsbelastninger. Således kan det også muliggøre en konstant forsyning af elektricitet til de velkendte PTX-teknologier så som brint- og methanolproduktion eller til stabil elforsyning til datacentre.

”Aalborg CSP var det naturlige valg for os, da vi var på udkig efter en partner til projektet på Nordjyllandsværket. Deres mangeårige erfaring indenfor termisk ingeniørarbejde samt deres evne til at levere varmevekslersystemer til dampløsninger skræddersyet til HeatCube har allerede imponeret os hos Kyoto Group. Vi ser frem til vores videre samarbejde på dette projekt” - udtaler CEO Christopher Kjølner fra Kyoto Group.

Det nye PTXSALT anlæg genanvender dele af Nordjyllandsværkets eksisterende infrastruktur og danner dermed grundlag for fremtidige ombygninger af kulfyrede kraftværker – nationalt såvel som globalt.

Modulær lagerløsning

Aalborg CSPs kunde Kyoto Group er både projektudvikler og ejer af PTXSALT anlægget. Anlægget i Aalborg er virksomhedens første kommercielle projekt, hvor de gør brug af deres modulære HeatCube teknologi. HeatCube-teknologien er en skalerbar PTXSALT lagerløsning, som kan understøtte omstillingen til en grønnere og mere bæredygtig energisektor for såvel virksomheder som industrier. Projektet er udformet i tæt samarbejde mellem Aalborg CSP og Kyoto Group hvor kombinationen af Aalborg CSP’s varmevekslerteknologi med Kyoto Groups HeatCube teknologi giver kunden, Aalborg Forsyning, en yderst pålidelig lagerløsning.

"Vi ser frem til samarbejdet med Kyoto Group på dette projekt. Deres visionære syn på heat-as-a-service og power-as-a-service bliver en afgørende del af fremtidens energisystem. I forbindelse med projektet har de fået et kommercielt og teknisk hold af partnere stablet på benene, som er i stand til at levere et førsteklasses og pålideligt projekt, som i sidste ende, udover at være det første nordiske PTXSALT projekt, også vil være toneangivende for fremtidige projekter i blandt andet Europe” – udtaler Svante Bundgaard, adm. direktør i Aalborg CSP.

Årtiers erfaring med højtemperatur energilagring og smeltet salt-systemer

Aalborg CSP har igennem mere end et årti leveret varmevekslere til forskelligartede energiprojekter verden over og har i den forbindelse dokumenteret mere end 10 års problemfri drift under forskellige driftsforhold, hvilket resulterer i højere tilgængelighed og rentabilitet. Aalborg CSP har ligeledes mange års erfaring med varmevekslere og kedelsystemer med smeltet salt som varmemedie. Alle hidtidige projekter er imidlertid leveret til destinationer udenfor Danmark. Med et projekt i Danmark håber Aalborg CSP at kunne demonstrere, hvorfor netop denne teknologi er den mest konkurrencedygtige højtemperatur lagerløsning.

For at skabe en stabil PTXSALT løsning til Kyoto Group og Aalborg Forsyning har vi samlet og udnyttet vores tidligere erfaringer fra komplekse systemer med salt og integrerede systemer. Resultatet bliver en pålidelig, skalerbar og investeringssikker løsning, som allerede nu er klar til at indgå i den afgørende sektorkobling, og som vil kunne synliggøre, hvad der reelt er muligt med nutidens teknologier.” - udtaler Partner og teknisk direktør hos Aalborg CSP, Peter Badstue Jensen.

Første anlæg i grønt testcenter

Området omkring Nordjyllandsværket er i fuld gang med at blive omdannet til et grønt testcenter for fremtidens bæredygtige vand- og energiløsninger. Testcenteret skal bidrage til at udvikle og afprøve nye forsyningsløsninger og forbedre de løsninger, der allerede anvendes i dag. Det nye PTXSALT anlæg bliver det første demonstrationsanlæg i det nye testcenter. Anlægget skal omdanne elektricitet fra vindmøller til stabil fjernvarme.