Power-to-Salt energilagring

Energilagring med Power-to-Salt (PTXSALT) kan understøtte overgangen til en grønnere og mere bæredygtig energisektor. Ved at integrere et PTXSALT lager opnås en betydelig optimering af energisystemets fleksibilitet og effektivitet – både for industrielle anlæg og forsyningsvirksomheder.

Der er stor efterspørgsel på storskala energilagre som kan afbalancere den stødt stigende andel af vedvarende energi i energisammensætningen. Aalborg CSP har mange års erfaring med højtemperatur energilagring og smeltet salt-systemer og  tilbyder således skræddersyede PTXSALT løsninger.

PTXSALT kan efter behov sikre en grøn strømforsyning. Denne kan både anvendes til en elproduktion som kan udjævne såvel daglige som ugentlige spidsbelastninger i elnettet samt til konstant forsyning af strøm til de velkendte PTX-teknologier så som brint- og metanolproduktion. Et PTXSALT lager kan ydermere bruges til at producere højtemperatur damp til industrielle anvendelsesmuligheder. I forbindelse med både damp- og elproduktion er det ligeledes muligt at generere varme fra det tilbageværende dampkondensat til eksempelvis fjernvarme.

PTXSALT udnytter den termisk effektive masse af smeltet salt som lagringsmedium for højtemperaturenergi på op mod 565º C. Elektricitet fra henholdsvis sol og vindmøller lagres i et to-tanks smeltet saltlager og konverteres efter behov tilbage til damp, der herefter kan bruges til grøn elproduktion, grøn damp eller grøn opvarmning. Denne løsning giver en tiltrængt fleksibilitet til et ellers ustabilt energisystem og skaber integration og balance mellem energisystemer og sektorer.

Varmeveksler design sikrer pålidelig, langsigtet termisk energilagring

Overskydende elektricitet lagres i den smeltede salt ved hjælp af en elektrisk saltvarmer og lagres i to tanke. Herfra kan damp og elektricitet produceres efter behov ved hjælp af et integreret smeltet salt og dampsystem baseret på den anerkendte Header Coil teknologi, som er afgørende for at sikre pålidelig, langsigtet termisk energilagring. Aalborg CSPs Header Coil teknologi er designet til at modstå højt tryk, høj belastning samt kortvarig drift. Desuden opfylder teknologien de store krav til termisk ydeevne samt den hurtige ramp-up, der er kendetegnende indenfor området. Endelig er teknologien den eneste eksisterende varmevekslertype med høj, langsigtet pålidelighed og effektivitet under cykliske belastningsforhold, hvilket er yderst vigtigt for et PTXSALT-anlæg.

Skalerbar PTX løsning baseret på velkendt teknologi

Smeltet salt er blevet anvendt indenfor CSP-(koncentreret solenergi) industrien i årtier. Erfaringer fra eksisterende smeltet salt lagre og Header Coil udstyr har bevist, at teknologien er både skalerbar og mere økonomisk sammenlignet med andre kommercielle, storskala energilagringsteknologier på markedet. PTXSALT teknologien danner ligeledes grundlaget for fremtidige ombygninger af verdens tilbageværende kulfyrede kraftværker.

VIL DU VIDE MERE:

Peter Badstue Jensen
Divisionsdirektør
Integrerede energisystemer / Energilagring
Telefon: +45 21 60 87 03Hammam Soliman
Afdelingsleder
Integrerede Energisystemer
Telefon: +45 91 92 18 50