Aalborg CSP blev udvalgt til at designe og levere et 16.6 MWt CSP solvarmeanlæg til integration med et biomasse-ORC-anlæg til kombineret varme- og elproduktion i Danmark. Systemet er verdens første CSP-system kombineret med et biomasse-ORC-anlæg.

FAKTA:

Kunde:       Brønderslev Forsyning
Sted:    Brønderslev
Status:    I drift
Teknologi:      CSP / ORC kombianlæg
Kapacitet:    16.6 MWt
Besparelse:      23.000 tons CO/ år

Fra feasibility studie til stor-skala anlæg

Aalborg CSP etablerede i tæt samarbejde med Brønderslev Forsyning et 0,8 MWth testanlæg for at undersøge muligheden for et benytte koncentreret solenergi til at optimere et biomassebaseret Organic Rankine Cycle (ORC)-anlæg. På baggrund af de positive resultater fik Aalborg CSP tildelt ordren på udvikling og levering af et 16,6 MWt solvarmeanlæg, som bidrager til en grønnere produktion af både elektricitet og varme til borgerne i Brønderslev. 

Teknologikombination tillader produktion af både el og fjernvarme

Solvarmeanlægget i Brønderslev består af 40 rækker af 125 meter parabolske trug, der i alt giver et belysningsareal på 26.929 m2. Spejlene på de parabolske trug indsamler solens stråler og reflekterer dem over på et receiverrør hvori der løber en termisk olie med en temperatur på op mod 330 ºC. Denne høje temperatur kan få en el-turbine til at producere el. CSP-teknologiens fleksibilitet tillader ligeledes produktion af lavere temperaturer til fjernvarme. Solvarmeanlægget kan således veksle mellem at levere kombineret elektricitet og fjernvarme gennem ORC-anlægget eller udelukkende levere fjernvarme. For at få optimal udbytte af energien produceres elektricitet afhængigt af markedsudviklingen og spildvarmen udnyttes til fjernvarme.

Poul Vestergaard Jensen, Varmechef hos Brønderslev Forsyning:

Samarbejdet med Aalborg CSP var rigtig professionelt med en høj grad af samspil og med et stort informationsniveau, således de rette løsninger blev valgt gennem hele byggeprocessen. Anlæggets drift foregår ganske problemfrit via et logisk opbygget overvågningssystem.

VIL DU VIDE MERE? :

Lasse Lykkegaard
Salgs- og projektingeniør
Fjernvarme- og industrielle energiløsninger
Solvarme, varmepumper, damvarmelager
Telefon: +45 22 19 96 63
E-mail: lly@aalborgcsp.com