I løbet af 2026 og 2027 kan cirka 1.300 husstande og 4.350 indbyggere i seks mindre byer i Varde Kommune glæde sig til at få installeret grøn fjernvarme og dermed endelig sige farvel til naturgas og andre fossile brændsler. Det skyldes et unikt projekt, som totalentreprenør Aalborg CSP skal stå i spidsen for. Virksomhedens opgave bliver at projektere og opføre seks varmecentraler, som giver forbrugerne under Helle Energi A.M.B.A fjernvarme til en attraktiv pris i forhold til alternative opvarmningskilder.
Projektet er et godt eksempel på, at det er muligt at imødekomme regeringens målsætning om at udbrede fjernvarmen i hele landet og reducere anvendelsen af fossile brændstoffer markant, påpeger Aalborg CSP. Virksomheden skal stå for etablering af de seks varmecentraler samt en central styring, herunder alle tekniske installationer, varmepumper, spidslastkedler og bygninger i samarbejde med partnere og lokale entreprenører.
- Projektet med Helle Energi er unikt, fordi vi laver seks små varmecentraler, selv om der er relativt få indbyggere i de mindre byer. Lignende projekter kan rulles ud mange andre steder i Danmark. Det kræver blot, at man forbereder sig grundigt og analyserer de konkrete behov for små, lokale anlæg. De seks byer under Helle Energi får det, de har behov for, og når man har optimeret alle priser og løsninger, så er det rent faktisk muligt at lave små fjernvarmeanlæg til en pris, der er overkommelig for beboerne, siger Head of Projects & Engineering, Renewable Heating hos Aalborg CSP, Klaus Knudsen, og fortsætter:
- Det har naturligvis også betydning, at der er en kompetent rådgiver, men ikke mindst er det vigtigt, at bestyrelsen i Helle Energi består af nogle frivillige ildsjæle, der har sat sig grundigt ind i tingene og har en teknisk indsigt, som man ikke ser alle steder.
Bestyrelsen for Helle Energi A.m.b.A, der dækker landsbyerne Nordenskov, Agerbæk, Fåborg, Næsbjerg, Årre og Starup-Tofterup, har store forventninger til den nye fjernvarmeløsning, for det har længe været et mål at slippe af med naturgassen.
- For et helt nyetableret forsyningsselskab som vores, uden en egentlig organisation på plads her i projekteringsfasen, så er et godt og tillidsfuldt samarbejde, vidensdeling og sparring med tekniske og kommercielle rådgivere, entreprenører, finansielle partnere samt myndigheder og ikke mindst kollegaer i branchen altafgørende for et succesfuldt og bæredygtigt projekt.
I processen omkring kontrahering af vores varmecentraler, som var udbudt i totalentreprise, har vi i forhandlingsforløbet med Aalborg CSP oplevet stor imødekommenhed, tålmodighed, åbenhed for konstruktiv dialog om besparelser og budget. Samtidig har vi haft et ønske om ”state of the art” teknologi og billigst mulige varmeproduktionspris i forhold til vores og forbrugernes forventning om effektive, fleksible og holdbare løsninger, som sikrer os et fremtidsorienteret fundament. At forventningsafstemme disse kriterier har været noget af det vigtigste for os og vi ser det som en grundlæggende forudsætning for et vellykket forløb – det har Aalborg CSP heldigvis bidraget positivt til, siger Lars Krusborg Jakobsen, der er formand for Helle Energi A.m.b.A.
Dårlige eksempler skræmmer forbrugerne
I de seneste år har der været flere historier i medierne om fjernvarmeprojekter, der enten er blevet skrinlagt eller er blevet langt dyrere, end forbrugerne havde forventet. Det meget omtalte projekt i Odsherred er blandt de seneste eksempler på projekter, der er løbet af sporet. Den slags historier gør mange forbrugere forsigtige, fordi de er bange for at sidde tilbage med en stor regning.
- Det er forståeligt, at nogle forbrugere er betænkelige, når de har hørt om projekter, der er blevet langt dyrere, end de havde regnet med. Men jeg er overbevist om, at det kan lade sig gøre at etablere små varmecentraler i små byer, hvis man undersøger tingene grundigt fra start og dimensionerer anlæggene efter præcis de behov, som hvert enkelt område har. Vores samarbejde med Helle Energi viser tydeligt, at det er muligt at levere fjernvarme til mindre samfund, siger Klaus Knudsen, der understreger, at han ikke har et indgående kendskab til, hvorfor projektet i Odsherred eller andre steder har ført til voldsomme prisstigninger.
- Vi mærker selvfølgelig også, at tilliden til fjernvarmesektoren generelt lider et knæk som følge af en del meget kontroversielle sager rundt om i landet – og i tillæg til det skaber en meget uklar politisk formidling tvivl om fortsat anvendelse af naturgas og biogas til vores boligopvarmning. Forbrugernes tillid opnår vi kun ved at være transparente og troværdige, og derfor ønsker vi om nogen et resultat, som er til fælles gavn og værdi for vores lokalsamfund. Jo flere vi tilslutter til fjernvarmen og bidrager til fællesskabet, jo mere robuste og effektive vil vi blive, siger Lars Krusborg Jakobsen.
Generelt handler det om at lave det rigtige projekt til den rigtige pris og sørge for, at forbrugerne i et givent område ikke bliver præsenteret for dyre løsninger, som de reelt ikke har brug for, påpeger Aalborg CSP.
- Hvis man skal lykkes med at udbrede fjernvarme til hele landet, er troværdighed og gennemsigtighed altafgørende. Og når man ser på projektet i Varde Kommune, hvor forbrugerne er blevet garanteret en fair varmepris, så er det et tydeligt eksempel på, at det kan lade sig gøre at skabe en fremtidssikret løsning til gavn for forbrugerne, siger Klaus Knudsen.
For yderligere oplysninger kontakt venligst:
- Klaus Knudsen, Head of Projects & Engineering, Renewable Heating hos Aalborg CSP, e-mail: kkn@aalborgcsp.com eller telefon: 31 43 40 60.
- Lars Krusborg Jakobsen, bestyrelsesformand Helle Energi A.m.b.A., e-mail: formand@helle-energi.dk eller telefon: 24 48 11 20.